HARD CANDY



Adı gibi bir filmle karşı karşıyayız bu kez. Hard Candy.
Hoş ,Türkçe afişinde çocuk filmi olduğunu da çağrıştırabilecek bir adla yer alıyor: Lolipop.
Hey allahım ya!..
Umarım bu çağrışım karmaşasından dolayı bir çocuğun ruhu filmi izleyip de sakatlanmamıştır.

David Slade tarafından 2005 yılında çekilmiş film. Filmi araştırırken öğrendim ki, yönetmenimiz daha çok klip çekiminde usta bir isimmiş. Bunu öğrenince filmin görüntülerinin bazen klip tadında oluşunun nedeni de aydınlandı kafamda. Aslında düşünüyorum bazen, filmi izlemeden mi yapsam bu araştırmaları diye. Ama sonra ' Hayır' diyorum. Böylesi, yani sonradan aramak taramak bilgilenmek daha doğru. Bildiğini doğrulamak için film izlemezsin sonuçta. Ben izlemem ya da. Keşfetmek olmalı amaç.

Kısa özet şöyle:Hayley, 14 yaşında çekici bir genç kızdır. İnternette tanıştığı 30 yaşındaki moda fotoğrafçısı Jeff ile bir kafede buluşurlar. Aralarında yaşanan yakınlaşma onları Jeff'in dairesine kadar götürür ve bu beklenmedik bir olayın başlangıcı olur. Hayley, uzun süredir merak ettiği sırrı çözmek için Jeff'in içkisine ilaç katar. Ve onu esir alır. Jeff'in kendisinden önce de küçük kızları dairesine getirip getirmediğini öğrenme çabasındadır. Günlerdir kayıp olan Donna Mauer'in tek şüphelisi olarak da Jeff'i görmektedir.
.

Bir kere film, iki kişilik bir film. Arada başka yüzler 'ceee' yapıp görünseler de, film iki kişilik. Bunun şu açıdan önemi var, iki kişiden gerilim çıkarmak kolay iş değil. Ne yapacaksın mutlaka? Oyuncuların oyunculuklarına güveneceksin. Filmin iki oyuncusu, Hayley rolüyle Ellen Page ve Jeff rolüyle Patrick Wilson üzerlerine düşeni hakkıyla yapmışlar. Film kimi yerlerde insanda 'kapatayım ben bunu artık, sinirlerim kaldırmayacak' etkisi yaratacak kadar geriyor. Ama, dedim ya , kimi yerlerde. Kimi yerlerde ise, gereksiz diyaloglarla bayım bayım bayıyor. Filmin konusu, ' pedofili' aslında. Sırf bu nedenle bile insanın içini sıkıştıran bir film. Filmin sonunda bile bence netleşmeyen bir suçlama olarak Jeff'e atfedilen suç, onun pedofil olduğu. Hayley'de kayıp bir kızın izini sürüp ulaştığı Jeff'ten intikam almaya gelen melek rolünde. De, ne bileyim, bir şeyler eksik Hayley karakterinde. Elen Page iyi. Ama sanırım çok çok çok yüklenilmiş onun filmi sırtlaması durumuna. O nedenle kopuyor film sanki izlerken. Aslında düşünüyorum da belki bilinçli bir durum bu da. Bazen ' Hadi canım bu küçük kız bir deli, şu masum adama ettiği işkenceye bak' dedirtirken, bazen de, Jeff için ' Vay adi pedofil'dedirtiyor film. Sarkaç misali yargılarınız film boyunca. Bir orada bir burada.
Aslında konusu nedeniyle, konuyu tartışmaya açması nedeniyle değerlendirilmeli ve başarılı bulunmalı.
Bir de, eminim 14 yaşındaki Hayley'i perdede görüp beğenen erkek izleyicilerde filmin konusu daha sarsıcı bir etki yapmıştır. Tam da filmin dediği gibi, ' O 14 yaşında bir çocuk. Ne kadar büyüdüğünü iddia etse de çocuk. Yuh sana be' tokadını yemişlerdir umarım.:) Bu da filmin zeki taraflarından biri bence.

O zaman, izleyin derim ben Hard Candy'yi. Bakın;

0 yorum: