GÜÇLÜ BİR YÜREK - A MIGHTY HEART




2007 yılı yapımı, Michael Winterbottom filmi, Güçlü bir Yürek.


Gazeteci Mariane Pearl'ün yaşadığı trajediyi konu alan senaryosu üzerine çekilmiş bir film.

Filmde Mariane Pearl karakterinde Angelina Jolie; Daniele Pearl karakterinde Dan Futterman rol alıyor.

Wall street journal yazarı Danielle Pearl'ün Pakistan'da haber peşinde koşarken kaçırılması sonrasında gelişen olaylar, olayın öncesine yapılan göndermelerle de kurgulanarak Pearl'ün karısı Mariane'ın gözünden aktarılıyor. Zaman zaman temposu azalan, olayı anlatmaktan başka da bir derdi varmış gibi görünmeyen bir film.

Evet, duygusal bir damarı da var tabii filmin. Ama, bilmediğimiz bir şey anlatamıyor.

Elbette ki, bir insan, bir gazeteci, sırf amerikalı ya da yahudi diye kaçırılmamalı, elbette ki bu kimlikler bir insanın değerini belirlememeli.
ama filmi konuşuyorsak burada, ' Evet, bunları zaten kabul ettik. Başka?' diyesi geliyor insanın. Hatta, Pearl'ü bulmaya çalışan Pakistan güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti bile haklı kılmaya çalışır bir yanı var sanki filmin. Fakirliğin dibine vurmuş Pakistan halkına, o coğrafya da bile zenginliğin tüm nimetlerinden yararlanan Batı'lılar için uygulanması haklı görülen işlemler; ev basmalar, çocuğunun gözünün önünde şiddet uygulamalar... Sinir yani.

Sonra, empati kurmamız istenen Mariane,televizyona çıkıp sadece 'kocam iyi bir insandır,ben de zaten hamileyim, hadi bırakın onu' diyerek olaya bakışında ne kadar da olayların dışında durduğunu ve kaçırılmaya gerekçe olarak gösterilen Amerika'da esirlere uygulanan kötü muameleyi konu dahi etmeye gerek duymadığını gösteriyor bize. Biz de, onun ve kocasının, filmin geri kalanında anlatılmaya çalışılan gerçeklerin peşinde koşan idealist gazeteci kimliklerinden şüphe duyuyoruz haliyle.

Bence yönetmen filmin derdini anlatmada başarılı olamamış. Ya da yönetmenin böyle bir derdi yokmuş belki de...

Neyse, böyle işte. Dedik ya, beğenelim beğenmeyelim, kayıt düşmek için...

Bir de dedikodu yapalım giderayak; Jolie'ye kıvırcık saç hiç yakışmamış:)

Buyrun, bir fikriniz olsun...

2 yorum:

  EKMEKÇİKIZ

27 Kasım 2008 22:48

Bu film memleket sinemalarında bir türlü oynayamadı. Merak etmiştim, nedenini. Belki de film tarafı zayıf olduğundan, Angelina'yı da seksi göstermediğinden, ortaya çıkarmadılar.

  depo

28 Kasım 2008 08:42

evet , kesin angelina'nın imajına zarar vermesin diyedir:) ben getireyim sana istersen ...